Crònica Festival Versemblants – 29 d’agost a 1 de setembre de 2013

El darrer cap de setmana d’agost s’ha celebrat a Ciutadella el Festival literari Versemblants, una mostra d’artistes que empren el vers per estructurar el seu discurs i la llengua catalana per bandera. El Festival va començar dijous 29 d’agost de 2013 amb un concert a la plaça dels Pins, va continuar dissabte 31 amb un recital poètic al pati del convent de Santa Clara i ha finalitzat diumenge 1 setembre amb un recital de glosa al pati del claustre del Seminari. Una proposta molt interessant que ha reunit artistes molt estimats i de primer nivell, una proposta necessària i fresca que s’ha guanyat el públic assistent.

A les vuit del fosquet, dos membres de MAC van llegir unes paraules d’agraïment a tots aquells que han ajudat a fer possible el Festival Versemblants, així quedava inaugurat el mateix. Després, a l’escenari de la plaça des Pins, l’actuació de RockCaul’s, SANYO DIGITAL CAMERAun grup jove ciutadellenc que compon els seus propis temes i que va captivar el públic assistent que va anar omplint la plaça. Es respirava un ambient festiu, bona part del públic ocupava les cadires que hi havia repartides davant l’escenari; d’altres visitaven la taula informativa que MAC va instal•lar a un costat de l’escenari, on a més d’informació sobre l’associació, hi havia coques, panets, banyetes i d’altres menges; n’hi havia que anaven atabalats supervisant que tot sortís bé, d’altres, que passejaven per allà, van fer l’aguait. A les nou, SANYO DIGITAL CAMERAamb un públic musicalment entonant, va aparèixer en Leonmanso que va delitar els assistents amb les seves cançons carregades d’humor i sentiment. La nit va fer acte de presència quan més gent omplia la plaça. Molts cantaven i qualcuns també reien. A les 10 va arribar el torn dels Sonadors de Son Camaró, un grup menorquí que ha sonat fort tot l’estiu i que va fer aixecar la gent amb el ja popular Surfing in Fornells. El concert va acabar amb tothom ben satisfet, però amb ganes de més.SANYO DIGITAL CAMERA

Dissabte a les vuit de la vesprada, una de les organitzadores del Festival va presentar el recital poètic que s’oferia a continuació. Va explicar que uns poetes novells recitarien unes quantes poesies i que després arribava el torn dels més experts.SANYO DIGITAL CAMERA En Pol Mercadal, n’Anna Gornès, en Joan Pons, na Clara Sureda i en Xavier Juaneda van encetar el recital. Un públic molt càlid i proper que omplia les 80 cadires que hi havia repartides i s’aplegava dempeus al voltant de l’escenari va ajudar amb els seus aplaudiments i riures que els nervis dels inexperts fossin pràcticament imperceptibles. Després va arribar el torn de tres poetes menorquins i una autora ciutadellenca. En Tomeu Obrador, en Francesc Florit Nin, na Maite Salord i en Joan López Casasnovas van delitar el públic amb els seus textos purs, reivindicatius, sentits, innovadors, demostrant el nivell poètic dels escriptors menorquins. Després va actuar en Pau Vadell que es va guanyar el públic des del principi, quan es presentà com “d’aquells mallorquins que vénen a molestar per Sant Joan”. Reivindicatiu i descarat, el públic va aplaudir amb força quan va dedicar unes paraules contra el TIL i la consellera ciutadellenca. Finalment, en Josep Pedrals, conegut poeta barceloní, va posar punt i final al recital poètic amb una actuació memorable que va fer pixar de riure a un públic ja entregat a la bacanal de versos que tota la vetllada va embriagar les goles assedegades de poesia de primera. Tant va entusiasmar l’espectacle, que una hora després de finalitzar el recital encara quedava gent que feia donatius a MAC, que comprava llibres de poesia, que demanava una dedicatòria als autors o que simplement continuava gaudint de la màgia que s’havia respirat.

Diumenge a les nou de la nit, els glosadors Joan Moll, Moisès Coll i Miquel Truyol acompanyats a la guitarra per en Nito Ferrer han ofert un esplèndid recital de glosa menorquina. L’actuació l’han dividida en dues parts: a la primera, els glosadors anaven teixint el seu discurs combinant les intervencions d’un o l’altre; a la segona, el públic proposava temes o paraules i els glosadors havien de construir el discurs per tal de lligar-ho amb el tema o les paraules ofertes. Amb el pas del temps i del bon rimar dels glossadors, els assistents s’han animat de valent i s’han sentit rigudes plaents ja que l’entusiasme era compartit. S’han tocat temes d’actualitat, s’ha criticat, s’ha comentat i s’ha fet broma. Un espectacle autèntic que s’ha allargat per poder fer durar una vetllada entretinguda i divertida. Abans de marxar, una bona part del públic ha passat per la taula informativa de MAC per fer un donatiu, agafar un tros de coca o donar l’enhorabona als membres de l’associació, que lluïen un somriure de satisfacció sincera que no era amagador. Ningú s’esperava que sortís tan bé, l’èxit rotund del Versemblants fa presagiar-ne una segona part.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *