Dics NO ! ! !

Són varis els dics que es volen fer a l'illa, des de Ciutadella a Fornells i Maó.
Necessitam la teva ajuda per a poder aturar la destrossa del litoral!


Perquè es manten oberta aquesta web?

Per recordar tot el que es va lluitar, no ens rendirem!

Perquè aquesta campanya?

DICS NO! pretén ser una web explicativa i de lluita social sense ànim de lucre, amb la finalitat de reclamar la paralització imminent del dic que s’està construint a Ciutadella, a més de lluitar contra les expectatives de creixement costaner, que es veu reflectit, per exemple, en altres propostes de construcció de dics a Fornells, Maó i Cala’n Bosch.

A més, pretenem que serveixi com a punt de trobada entre menorquins sensibilitzats amb l’entorn. Per diverses raons, molts menorquins sortim de l’illa, però açò no vol dir que no ens interessi el que passa allà. Des de DICS NO! pretenem organitzar-nos per posar-nos al dia uns a altres i crear espais oberts de debat.

 

Rebutjam el dic pels motius següents:

- AGRESSIÓ AMBIENTAL SENSE PRECEDENTS A MENORCA

La construcció d’aquest dic suposa una agressió mediambiental sense precedents a Menorca. Hem de tenir en compte que no es tracta ja de malmetre la costa construint hotels o apartaments, sinó que directament es menja terreny a la mar.

- TRAMITACIÓ POLÈMICA I OPACA

Existeix una manca de documentació, o com a mínim no ha estat a exposició pública. Aquests documents van ser reclamats pel Ministeri de Medi Ambient i són: Pla Director del port de Ciutadella; Acta de la Comissió Balear de Medi Ambient; Pla Global d’Infraestructures Portuàries de Menorca; Justificació de la viabilitat econòmica del projecte; Justificació de la compatibilitat amb el Pla General d’Ordenació Urbana de Ciutadella; Estudi sobre els efectes que les obres poden provocar sobre el domini públic i sobre la dinàmica litoral; i la Declaració de compliment de la Llei de Costes. Per exemple, els impulsors d’aquest dic s’han enfartat de donar bones expectatives per l’economia de Ciutadella amb aquest dic. Però, en canvi, mai s'ha posat a exposició pública un estudi rigorós sobre l'impacte econòmic a Ciutadella o a tota Menorca d'aquest projecte tan car i complex.

- NOMÉS ES MIRA LA DEMANDA D’AMARRAMENTS

No s'ha fet cap estudi que indiqui la capacitat nàutica màxima de Menorca, ni tampoc de la de totes les Balears, i entenem que aquesta és limitada i que no es poden crear amarraments a la valenta basant-se únicament en la demanda d'amarraments. És necessari un PIC per Menorca, com ho va ser en temps passats (fins al present) el PTI.

- EL PORT DE CIUTADELLA ÉS UNA CALA

El port de Ciutadella és una cala, i com a tal, no pot aspirar a ser un port com el de Maó, que, per altra banda, creim que és prou gran per ser EL port de passatgers de Menorca. Per això, els vaixells grans de passatgers, a Maó, i als altres ports, barques petites. Si Ciutadella vol turistes de creuer, que posi autobusos.

- NO FA RES PER ATURAR O REDUIR LES RISSAGUES

Al port de Ciutadella hi ha rissagues i, per tant, un dic situat a la sortida del port tampoc no dóna garanties de què allà no succeeixi res quan n'hi ha una, ja que les platges dels voltants (des del port fins a Cala Blanca, passant per la Platja Gran, Sa Caleta i Santandria) també en pateixen les conseqüències. Cal recordar que l’aprovació del dic és una conseqüència de la pressió exercida els dies següents a la rissaga del 15 de juny de 2006 i que els promotors defensen la “seguretat” com a principal argument.

- POT SERVIR DE PRECEDENT

El dic de Ciutadella pot donat peu a que Menorca pateixi noves agressions ambientals (vindran més turistes, “necessitam” més hotels, camps de golf o carreteres més amples) i pot servir de precedent per noves obres que es vulguin dur a terme (ja es plantegen dics a Maó, Fornells i Cala’n Bosch). Duit a l'extrem, pot significar el començament del final de Menorca entesa com a tranquil·litat, conservació paisatgística, paradís de la biodiversitat mediterrània...

- PROBLEMA PER L’EXPLOTACIÓ TURÍSTICA, NO NOMÉS MEDIAMBIENTAL

Aquesta manca de tacte amb el territori pot ser perjudicial fins i tot pel mateix sector turístic, que basa la seva oferta en platges paradisíaques i verges. Quan Menorca no pugui oferir aquests paisatges, s'haurà acabat el seu encant (basta mirar destins turístics propers, les altres illes balears en són un exemple) i els turistes deixaran de venir per anar a altres llocs més atractius.

 

Per tot això, encetam una recollida de firmes físiques (les firmes digitals són difícilment comprovables) per tal de demanar la paralització imminent del dic de Ciutadella i de qualsevol altra obra d’aquesta magnitud a Menorca fins que no s’hagi estudiat rigorosa i amb serietat la capacitat nàutica màxima de l’illa.

On i quan pots firmar?

Ja no és vàlid!!

Per col·laborar amb aquesta campanya t'has de baixar un dels següents fulls de firmes i ajudar-nos a recollir-ne tantes com ens sigui possible. Quan el tingueu ben ple ens el podeu enviar a la direcció:

Apartat de correus XXXX de Maó, Menorca

 

Full de firmes (format PDF per Adobe Acrobat)
Full de firmes (format ODT per OpenOffice.org)