Can Saura tendrá un uso cultural «si los números salen» » Local » Menorca » Menorca.info – Es diari

420

José María de Sintas y Auxiliadora Pons piden tiempo para ultimar el estudio de viabilidad «sin presiones»

25-03-2014

| Gemma Andreu

El equipo de gobierno del Ayuntamiento de Ciutadella pide que le dejen trabajar sin presiones para decidir el futuro de Can Saura. El área de Cultura, gobernada por la concejal Auxiliadora Pons, está preparando un estudio de viabilidad que determinará el uso final que se da al edificio, para el que ahora solamente existen dos opciones: o un edificio únicamente para uso judicial, o un inmueble cultural con la planta baja reservada para comercios y un bar.

La clave está en la economía. Si el estudio de viabilidad demuestra que los comercios que se instalarían en la planta baja del edificio serían capaces de generar suficientes ingresos para que Can Saura fuera autosuficiente, el Consistorio se decantaría por este uso. De ser así, la planta baja se reservaría para un uso comercial, y el resto de edificio podría acoger diferentes iniciativas culturales.

El alcalde José María de Sintas plantea el traslado del Museu del Bastió de Sa Font y la exposición de los bienes hallados en la Cova des Càrritx y del Mussol. También se podrían destinar salas a la familia del pintor José Torrent, o abrir un museo permanente de Sant Joan. Sin embargo, poner en marcha alguna o todas estas iniciativas depende de nuevo del dinero que pueda generar el uso comercial de la planta baja, con el cual el Ayuntamiento ingresaría un canon anual.

Can Saura tendrá un uso cultural «si los números salen» » Local » Menorca » Menorca.info – Es diari

Cajas sin zapatos » Firmas del día » Opinión » Menorca.info – Es diari

Terra de Vent
Cajas sin zapatos
Josep Bagur | 26/03/2014

El Ayuntamiento de Maó apuesta por construir un edificio de nueva planta para el Conservatorio y olvidarse de la Sala Augusta. El Ayuntamiento de Ciutadella no sabe qué hacer con un espléndido edificio ya restaurado de Can Saura. La mole del antiguo Hospital Verge del Toro envejece a marchas forzadas. La lista de los espacios públicos abandonados es extensa y no tiende a reducirse sino todo lo contrario. Es una de las hipotecas que más pesan: existe un coste de mantenimiento, no tienen utilidad, su restauración cada día ha de costar más dinero, y si a algún político visionario se le ocurre poner algo dentro genera un gasto quizás -quizás no- prescindible. Se trata de cajas sin zapatos.

Creo que vale la pena valorar si el edificio por sí mismo tiene interés. Can Saura es un ejemplo. Su fachada barroca y la calidad de los espacios interiores ya rehabilitados recomiendan un uso digno, que aporte rentabilidad económica. Más que para un palacio de justicia merece destinarse a alguna actividad cultural con interés turístico, que de valor a nuestra cultura y patrimonio y que mejore nuestro producto turístico. Otros edificios que albergaron servicios públicos, han muerto y quizás la mejor opción sea enterrarlos, como lo que fue el hospital Verge del Toro. Sin duda tiene mayor valor la mejor parcela de Maó limpia de restos, que una mole cuya resurrección tendría un coste enorme. Vale más pensar en el futuro que regresar una y otra vez al pasado.

Cajas sin zapatos » Firmas del día » Opinión » Menorca.info – Es diari.

Fum de formatjada

FUM DE FORMATJADA

16 març 2014 · per B. Fotunfredquipela · in Anna Gornés

per Anna Gornés, estudiant de Sociologia – 16 de març, 2013.

L’escenari de colors, llum i goig que el Palau Can Saura Miret va oferir el passat dissabte, feia sentir orgullós i emocionat a tot aquell que tingués un mínim de sensibilitat cultural.

La gran afluència i la resposta que va rebre la jornada van complir amb totes les expectatives previstes; més de 10.000 visitants encuriosits van ser partícips d’aquest dia històric.

Els comentaris més sentits a l’interior eren tot respectives alabances a la monumentalitat de l’edifici i en el benentès de què el Palau era un veritable emblema de Ciutadella.  Ara bé, totes aquestes apreciacions no es podien deslligar de què els ciutadans fossin testimonis de primera mà de la magnitud que havia suposat la inversió en el projecte i com això casava amb l’obvietat de treure-n’hi un ús de forma immediata. Per tant, la veritable conquesta no rau en l’èxit de la obertura en si, sinó en el fet de què aquesta hagi pogut propiciar una presa de consciència de la situació.

Passada la ressaca, hom se’n adona de què no ha estat més que una rentada de cara, com fum de formatjada. Les portes del Palau romanen tancades, i aquesta serà la norma i no l’excepció fins que l’actitud política no agafi un altre rumb.

Les “inauguracions” són ja una tradició molt apreciada al nostre país per part de la casta política: aeroports, ciutats de la ciència, fòrums… no importa que caiguin en desús mentre aquests s’hagin pogut inaugurar noblement.

Ens hem acostumat a uns dirigents que cuiden l’estètica en sacrifici de l’ètica; al no disposar del monopoli del poder, avui en mans de l’estructura econòmica, es preocupen exclusivament dels jocs gremials; del pica-baralla i l’“i tu més” per robar-se les medalles; perquè alerta, ara resultarà que la hipotètica utilitat cultural del Palau és mèrit del Partit Popular.

No hi ha res tant concret com un procés culminant, com una inauguració,  arraconant les faltes greus i atribuir-se’n els mèrits, legitimant l’acte en si i obviant-ne els antecedents o la futura situació. De fet, aquest mateix divendres la regidora de cultura, Auxiliadora Pons, s’encarregava via premsa de donar forma a la conducta esmentada, citant: “El Partit Popular aconseguia desencallar la complicada situació de Can Saura; que no havia pogut resoldre l’anterior govern de PSOE-PSM”.

Així idò, l’enunciat ens convida a pensar de nou que les portes obertes es van dur a terme de forma interessada, per apropiació simbòlica:  A cas la situació està resolta? A cas hi ha una alternativa real? Sense caure en extremismes, som conscients de l’existència d’una subcomissió de cultura que vetlla per trobar un pla de viabilitat per l’ús cultural de Can Saura. Ara bé, sembla ser que l’existència d’aquesta (creada l’Octubre passat) fou ignorada fins el moment en què no s’aprovà la impossibilitat de llogar el Palau al Ministeri de Justícia donades les reformes a les que obligava la protecció d’aquest pel Pla Especial del Nucli Antic (http://menorca.info/menorca/local/2014/478140/plan-especial-del-nucleo-antiguo-frena-conversion-can-saura-sede-judicial.html).

Davant d’aquesta conjuntura, on queda la creació de la Plataforma ciutadana i la lluita per la posada en marxa de la subcomissió? Ha estat novament una atribució de meritocràcia només quan les coses els hi han vingut torçudes per un altre cantó.

El súmmum de la situació es dóna quan des de les cròniques que tant l’Ajuntament com la regidora han ofert en referència a l’acte del passat dia 8, no es fa menció al futur del Palau i “farden” d’una organització i implicació municipal que poc es va veure reflectida en la realitat de la jornada.

Com a ciutadans no ens queda altra que reivindicar, som els demandants i no pas els executors. Es necessita a l’Ajuntament, es necessita el suport de cultura i és necessita un discurs institucional amb credibilitat.  Ara bé, el seu descens i la desacreditació de les seves accions passa per la nostra presa de consciència. Les portes obertes han traslladat el debat al carrer. I al poble. Avui tots hi tenim a dir. Recuperem Can Saura. Can Saura Cultural!

Anna Gornés

About these ads

vía Fum de formatjada |.

Tots som Can Saura » Cartas del lector » Opinión » Menorca.info – Es diari

Cartas del lector

Tots som Can Saura

Moviment Actiu Ciutadellenc | 15/03/2014

També aquest dimecres MAC es va reunir en assemblea per, entre altres temes, revisar la jornada de portes obertes de Can Saura (dissabte 8 de març de 2013). Com a col·lectiu implicat en fer de Can Saura un espai cultural de tots, la nostra satisfacció és evident ja que veure l’edifici a vessar de gent és la primera passa per aconseguir un Can Saura Cultural. Ara que mitja Ciutadella ha pogut veure el resultat de les obres és el moment de demanar una resposta clara a l’Ajuntament. Què se’n farà de l’edifici? L’èxit de Can Saura no va ser la massiva assistència, que també, sinó omplir-lo d’activitats culturals. Perquè la gent que va visitar Can Saura no només es va fixar en el resultat de les obres, sinó també, en la infinitat d’espais que ara per ara resten sense emprar.

Des de MAC volem donar les gràcies sincerament a totes aquelles entitats, artistes i ciutadans que van col·laborar en l’organització de les diferents activitats per fer possible que Can Saura fos cultural per un dia; a l’Ajuntament per obrir les portes i organitzar la jornada; a tots aquells que ens han mostrat el seu recolzament per donar-nos força, i a la ciutadania per visitar el palau i treure’n una opinió pròpia.

Com a part implicada en la jornada de portes obertes, des de MAC volem ser crítics amb l’organització de l’esdeveniment ja que la falta de previsió i comunicació va provocar que algunes activitats quedessin deslluïdes, d’altres que es fessin esperar i d’altres van haver d’improvisar canvis o modificacions. També ens agradaria recalcar la preocupant falta de discurs institucional. L’ambigüitat i el silenci dels polítics municipals ens assenyala una desorientació pel que fa al futur de l’edifici que, com ha deixat ben clar una gran part de la ciutadania, ha de ser pel poble i ha de ser cultural.

Fa sis mesos Can Saura semblava que seria regalat i que poques coses es podien fer. La pressió de MAC, la creació de la Plataforma Can Saura Cultural i la veu de la ciutadania ha aconseguit canviar lleugerament el panorama. Hem de prendre consciència que entre tots ho podem tot. Ara, s’ha de pressionar més encara, és fonamental per aconseguir que Can Saura sigui definitivament un centre cultural per a Ciutadella.

vía Tots som Can Saura » Cartas del lector » Opinión » Menorca.info – Es diari.

Agraïment al MAC (Moviment Actiu Ciutadellenc) | PSM Més per Menorca

Agraïment al MAC (Moviment Actiu Ciutadellenc)

Publicat el 11 març 2014

El passat dissabte dia 8 de març es va realitzar una jornada de portes obertes a Can Saura Miret, a Ciutadella. Aquesta jornada de portes obertes va ser organitzada per l’Ajuntament de Ciutadella i hi van col·laborar de forma molt activa el MAC (Moviment Actiu Ciutadellenc), l’Escola Municipal de Música i Dansa, la Biblioteca Pública de Ciutadella, l’Associació Yemaya, el Centre de Dansa Art en Moviment, l’Escola Municipal d’Arts plàstiques, l’Associació Son Circ i així com multitud d’artistes a títol individual que també van voler col·laborar d’una manera o altra amb aquesta jornada cultura.

Des del PSM Més per Menorca sabem que el MAC està fent molta feina per poder conservar Can Saura com un espai cultural, i sabem que de forma molt activa han estat ells els grans col·laboradors d’aquestes jornades de portes obertes que tenien com a finalitat apropar a tota la ciutadania aquest edifici tan emblemàtic, per tal que tothom pogués prendre consciència de la gran importància que suposa per a Ciutadella i per a Menorca conservar un espai com aquest com a espai cultural.

La jornada de portes obertes va ser un èxit. Des del PSM Més per Menorca volem agrair la feina que fa el MAC per tal de poder preservar Can Saura com un espai cultural i volem reiterar una vegada més que compartim i donem suport a totes les iniciatives que, com la que s’ha realitzat aquest cap de setmana, apropen la cultura a tota la ciutadania i reclamen que Can Saura sigui un espai d’ús cultural.

Des del PSM Més per Menorca també volem aprofitar per demanar a l’actual equip de Govern de l’Ajuntament de Ciutadella què continuï fent feina per tal que Can Saura pugui ser utilitzat com un espai cultural i així tota la ciutadania pugui gaudir d’aquest espai que tant ha costat aconseguir.

Grup Municipal de Ciutadella del PSM Més per Menorca

vía Agraïment al MAC (Moviment Actiu Ciutadellenc) | PSM Més per Menorca.