Presentació de MAC

El passat dissabte 13 de juliol, tal dia farà un any, va ser un dels dies més importants de la curta però intensa història de MAC, ja que va suposar el naixement “oficial” de la nostra organització a la Plaça dels Pins a Ciutadella, en un capvespre i fosquet de joia.

Després d’uns primers mesos durant els quals les tasques principals del col•lectiu van consistir en perfilar els objectius i l’status quo del moviment, havia arribat el moment de presentar-nos de cara a la ciutadania i de donar a conèixer quines eren les nostres propostes i la nostra missió com a entitat, a l’hora que volíem oferir un ventall d’activitats i tallers per a tots els públics, que servissin de carta de presentació i donessin a entendre que no només volem parlar i discutir, sinó actuar, i fer-ho amb accions positives i inclusives.

D’aquesta manera, després dels intensos preparatius i nervis inicials, va arribar el dia tan esperat en què celebràvem el nostre naixement i ens presentàvem al poble. A les 18.00 vam disparar el tret de sortida a la jornada. Des de l’escenari muntat al centre de la Plaça dels Pins, vam agrair l’assistència del públic que es va congregar i vam explicar el que donaria de si aquell capvespre de celebracions i activitats. En Pol i na Nàdia van introduir breument el motiu de la presentació i del sorgiment de MAC, i van convidar a la gent a participar en les diverses activitats que s’havien preparat. Les activitats plantejades pel nostre col•lectiu van esser diverses, entre les quals hi havia: un taller de Slackline, a càrrec d’en Lluís Juaneda; un taller de manualitats que va portar a terme la nostra artista Elvira Mendoza; un taller d’artesania a càrrec d’en Karlos Canal, un artesà de macramé, i un apassionat campionat de petanca que van organitzar en Bep Gornès i en Carlos Mayans, tots membres de MAC o simpatitzants. Paral•lelament a les activitats, unes quantes de les belleses del moviment, com na Clara Sureda, na Marta Marquès, na Marga Torres i na Teresa Benejam, van preparar una taula informativa en què s’oferia menjar, informació i es recolliren firmes dels ciutadans de cara a reclamar a l’Ajuntament un espai on poder-nos organitzar com a col•lectiu. Basta dir que totes aquestes activitats van ser un èxit rotund de participació i tota la gent que hi va participar es va mostrar satisfeta i animada. La positiva reacció dels assistents, aquelles primeres dues hores, ens van servir a tots d’empenta i motivació per continuar amb la diada.

Tot seguit, a l’escenari principal, al voltant del qual s’hi va congregar el nombrós públic assistent, dos membres de MAC, en Xavier i en Carlos, van dedicar uns minuts a explicar detalladament el perquè del sorgiment d’aquest col•lectiu, quines són les nostres motivacions i objectius, l’ànima” de MAC, a l’hora que es va deixar entreveure el tarannà ideològic de la organització a l’hora de promoure una ciutadania activa i formes conjuntes i alternatives al sistema establert, de cooperació i de realització de projectes i iniciatives culturals i socials del poble i per al poble. Aquests missatges varen lligar molt bé amb la següent part de la diada, que es basà en una xerrada/col•loqui per part de membres de tres organitzacions socials i culturals de Ciutadella: Càrites Diocesana, Ciutadella Antiga i la PAH. El tema principal del debat va consistir en la introducció i importància de la participació en els nous moviments socials, com a forma de lluita social i construcció de noves realitats que ens afectin i beneficien a tots, promovent i fomentant una ciutadania activa, que ha de ser l’element principal del canvi social a les portes del qual ens trobam.

Després de la presentació de les respectives organitzacions per part dels ponents, es va obrir un debat amb el públic, el qual va dedicar una ronda de preguntes i opinions diferents respecte als temes tractats i va donar cos a una fructífera vetllada en què es va respirar aires molt positius d’ateneu i de debat ciutadà. Això també ens va servir als membres de MAC per a adonar-nos de les ganes que existeixen en el nostre poble que s’obrin aquests espais de lliure discussió d’idees, o trobades en què la política més elemental, la que no està prostituïda per corrupteles i negocis bruts, la que té a veure amb formes organitzatives de la societat, i que té lloc als espais públics i a les places, es tornin a donar en aquests espais.

Tot seguit, es va obrir l’espai musical de la vetllada a les 20.30, que havia de tancar una jornada intensa de presentacions i celebracions de la millor manera, també a l’escenari principal. Allà hi van actuar diferents artistes, entre els quals hi havia: el jove grup ciutadellenc de dansa contemporània, ‘TheEndangeredandPickMix’; ‘Menorca ChillOut’, a càrrec d’en Pepe King, gran guitarrista i membre de MAC; el ritme i melodia dels ‘The Jazz Missatges’; les lletres combatives i sense pèls a la llengua d’en ‘Jimmy Jazz’ i ‘MaesseEpicuro’ que van posar el to reivindicatiu del vespre, i per acabar, no podia ser d’una altra manera que amb la actuació estel•lar del grup de moda ciutadellenc ‘Dos Sipiots’, que ens van deleitar amb diversos dels seus grans temes que arriben directe a l’ànima, des de la veu del germà Pol Mercadal, també membre de MAC. La música en directe i les actuacions van resultar un èxit i una immillorable cloenda per a la jornada d presentació de MAC.

Finalment, tots els membres del col•lectiu vam pujar a dalt de l’escenari i vam agrair l’assistència i la participació de la gent en aquest dia tan especial i ple d’emocions per a nosaltres, que no va fer més que engrescar-nos i animar-nos a continuar el camí que tot just començàvem, alhora que vam convidar a tothom que estigués interessat/da a participar a les assemblees setmanals que el col•lectiu celebra, o d’unir-se i enviar propostes i iniciatives a través de la nostra pàgina de Facebook ‘Moviment Actiu Ciutadellenc’. D’aquesta manera, la cloenda no significà un punt i final, sinó un punt i seguit en aquest camí apassionant que volem recórrer tots junts, amb unitat i la força de totes i cadascuna de les persones que tenen ganes de veure un canvi en la societat del nostre poble, i que serà possible només en la mesura en què tots ens hi impliquem i unim esforços de cara a sumar accions positives que ens condueixin a tots, de forma integral, cap a aquest camí que vam iniciar aquell fabulós capvespre d’estiu del 2013.