L’estretor de la justícia » Firmas del día » Opinión » Menorca.info – Es diari

Sa darrera tanca

L’estretor de la justícia

Gerard Quevedo | 29/09/2014

Divendres passat, abans d’escriure el meu article de dilluns, vaig donar un cop d’ull a l’edició digital d’«Es Diari»  i vaig estar a punt de canviar de tema. L’Ajuntament de Ciutadella havia entrat en negociacions amb el Ministeri de Justícia per a la cessió en lloguer de l’edifici de Can Saura, per tal d’instal·lar-hi, amb caràcter provisional, tots els jutjats de la població. Vaig recordar un escrit que havia publicat 35 anys abans al MENORCA  amb el títol «la estrechez de la Justicia» denunciant la manca d’espai de l’antic jutjat de Districte de la Plaça des Born, que havia estat el meu primer destí com a funcionari. L’article va rebre un comentari sorneguer del llavors comissari de Policia, José Muñoz: «qué, barriendo, para casa, eh? Y nosotros, no veas lo estrechos que estamos!» Ara, més de tres decennis després d’aquella  columna d’opinió, jo podria tenir, una vegada més, alguna cosa a dir sobre la qüestió.

Però en veure, sempre a través d’internet, les reaccions i comentaris dels lectors sobre aquesta notícia, contraris a que els actuals jutjats d’instrucció i el del social fossin traslladats, de les seves ubicacions al Camí de Sant Nicolau i al mateix Born, respectivament, a aquest palau en ple centre històric ciutadellenc, vaig decidir mantenir el meu tema anterior i prendre’m una setmana de reflexió i de seguiment, en la que hi ha hagut manifestacions espontànies reclamant l’ús cultural de Can Saura i una moció conjunta, en el mateix sentit, dels grups municipals de PSOE i PSM demanant un ple extraordinari.

Avui sí que vull pronunciar-me sobre aquest afer. Intentaré fer-ho des d’un punt de vista exclusivament professional, que no polític i empraré, per a açò, l’experiència que he anat adquirint durant més de 30 anys d’activitat laboral en l’àmbit judicial. El primer que us diré és que Can Saura em semblaria un emplaçament idoni, fins i tot molt adient, per situar-hi el registre civil. Les noves estructures judicials que s’han estat construint en ciutats importants arreu de l’Estat segueixen aquest model: el registre, al centre de la població i unes micro o macro ciutats judicials que reuneixin la resta d’òrgans judicials, als afores.

Això permet -i permetria també en el cas de Ciutadella- que el registre sigui de fàcil accés per a les persones majors i de mobilitat reduïda, per a les mares que no tenen altre remei que anar a inscriure els seus fills portant-los en un cotxet i un llarg etcètera. A més, al Registre Civil de Ciutadella només li caldria un espai reduït a la planta baixa, que crec que faria compatible, per qüestió d’horaris, aquest ús judicial amb les activitats culturals que  reclama la ciutadania. Ara bé, caldrà veure què fa finalment el futur Ministeri de Justícia sense Gallardón amb la privatització dels registres civils que l’ara ja ex-ministre tenia endegada. En aquest sentit, fins i tot l’escenari de provisionalitat seria acceptable.

El que, en la meva modesta opinió, em semblaria del tot inconvenient seria el fet d’instal·lar a Can Saura tota la resta d’òrgans judicials ciutadellencs i molt especialment el jutjat social. Perquè aquest és el Jutjat Social de tota Menorca i, en aquest cas, ens trobaríem, pens, en el supòsit invers al del registre civil que us acabo d’exposar. El desplaçament dels empresaris, treballadors, advocats laboralistes, graduats socials o representants sindicals d’arreu de l’Illa fins a Ciutadella, per tal de dirimir els seus litigis, requereix una ubicació de fàcil accés al trànsit rodat i una certa facilitat d’estacionament de vehicles. I això, el casc històric no ho garanteix en absolut.

Per tant, em mostraria a favor de la construcció d’un immoble de nova planta per a la instal·lació dels dos jutjats d’instrucció, el del social, el deganat, l’adscripció de la fiscalia, biblioteca, possibles serveis comuns, clínica forense i delegacions dels col·legis d’advocats i procuradors, amb l’oficina d’assistència jurídica gratuïta. Com es va recordar en la concentració espontània de fa dos dissabtes, l’ajuntament va cedir l’any 2011 al Ministeri de Justícia una parcel·la en el lloc de Santa Rita per tal d’ubicar-hi els jutjats. I les obres encara no han començat. La crisi, sempre la maleïda crisi, no ho ha fet possible. Voldria acabar amb una precisió. L’experiència ens demostra que aquests nous edificis judicials, un cop inaugurats, ja s’han fet petits. Aquest és el motiu que hagi fet una enumeració tan exhaustiva dels serveis que caldria preveure-hi. I tal vegada me n’hagi oblidat algun!

vía L'estretor de la justícia » Firmas del día » Opinión » Menorca.info – Es diari.

Otro punto de vista sobre Can Saura » Cartas del lector » Opinión » Menorca.info – Es diari

Carta de los lectores

Otro punto de vista sobre Can Saura

Joan Triay. Portavoz de UPCM | Ciutadella | 29/09/2014

La Junta Directiva de Ciutadella Antiga ha hecho una exposición en la que se nos menciona, posicionándose en contra del alquiler de Can Saura al Ministerio de Justicia, por lo que desde UPCM queremos puntualizar:

1º No podemos compartir la afirmación de     que «tots sabem» que la duración de los años de alquiler «serien molts més que quatre» porque el contrato que se va a firmar será por un máximo de cuatro años. Así que el equipo de gobierno que se forme en 2015 no tendrá las manos atadas cuando expire el plazo del contrato y podrá decidir destinar el edificio a un uso museístico y/o cultural a partir de un proyecto serio y reflexivo.

2º El incremento del paso de vehículos será poco considerable porque en Ciutadella, afortunadamente, se practican pocas detenciones. Por otra parte la actividad comercial de la tienda y del bar que según el estudio defectuoso que se ha elaborado se abrirían en Can Saura también  implicarían un incremento del paso de vehículos.

3º La actividad de los Juzgados se desarrolla por las mañanas y no es susceptible por lo tanto de generar las molestias nocturnas al vecindario que generan a veces otras actividades. 

4º Los juzgados lo que hacen es impartir Justicia, actividad que desde hace  siglos nada tiene que ver con «l’espectacle i escarni públic». La publicidad de las vistas y la difusión en prensa cuando se trata de casos o sucesos de relevancia informativa son independientes del lugar en que se realicen.

5º En los juzgados no solo se celebran juicios penales, sino que se dan otras muchas actividades, celebración de bodas civiles, expedición de partidas de nacimiento, etc. y también generan el flujo de muchas personas normales, funcionarios, procuradores y abogados que puede contribuir en cierta medida a dinamizar la zona.

6º No tenemos la menor noticia de que el Ministerio de Justicia se haya interesado por instalar los juzgados en la antigua estación marítima, que no pertenece al Ayuntamiento sino a la Comunidad Autónoma y por lo tanto el Consistorio no tiene ninguna competencia para decidir su uso.

7º En cuanto a lo de empezar «poc a poc», «fent un concurs públic per posar un bar als baixos aprofitant el pati com a terrassa», efectivamente la apertura de Can Saura ya iba para largo porque, aparte de que según el estudio no se alcanzaría el «objetivo» de tener abiertas las tres exposiciones hasta dentro de tres años después de su apertura, serían necesarias entre otras actuaciones previas las «redaccions de diferents projectes», la «redacció de bases per concurs», elaborar una «Ordenança de preus públics», la redacción de proyectos para las exposiciones e incluso se propone una «modificació del PECHA per poder utilitzar el jardí com a terrassa» sobre la que nos reservamos de momento la opinión, pero que siempre supone un plazo largo de tiempo.

8º Sobre abrir Can Saura «malgrat sigui únicament cobrant un euro simbòlic per veure l’edifici gairebé buit als turistes si fa falta», puntualizar que aún suponiendo que se vendiesen igualmente las 15.000 entradas que según el anteproyecto que se ha elaborado corresponderían a «la suma dels visitatants de les tres exposicions que allí s’ubicarien», ni siquiera se cubrirían con dichos ingresos (15.000 euros)  los gastos generados por el sueldo más la seguridad social de uno solo de los porteros (22.347,78 euros) que según el anteproyecto serían necesarios en Can Saura.

9º Para abrir Can Saura, incluso sobre la resbaladiza base de un estudio que no es de fiar, hace falta tiempo, así que es mejor recuperar 432.000 euros de la inversión realizada, ahorrarse el mantenimiento y redactar de una vez un anteproyecto serio para poder ir dando todos los pasos y trámites administrativos necesarios para que pueda tener un uso cultural viable. 

vía Otro punto de vista sobre Can Saura » Cartas del lector » Opinión » Menorca.info – Es diari.

Futur del Palau Saura » Cartas del lector » Opinión » Menorca.info – Es diari

Davant la notícia que l’actual Equip de govern ha decidit, conjuntament amb UPCM, llogar Can Saura per posar-hi els jutjats, els comerciants de Ciutadella Antiga volem amb aquesta carta donar la nostra opinió i arguments com a afectats directes.

En primer lloc aclarir que som conscients que el projecte originari de museu, tal com s’havia plantejat després de l’adquisició de l’edifici, és a dia d’avui impossible per la situació econòmica que passa l’Ajuntament. Entenem, idò, el plantejament inicial que abans de sumar despeses, es valori la opció de llogar o vendre l’edifici que equipar-lo i mantenir-lo per a ús social, cultural i públic. Però si finalment es fa açò s’estarà perdent bona part de la inversió que ha costat tants d’anys d’assolir, i un edifici fantàstic dedicat al nostre poble i a disposició dels turistes.

La idea de posar-hi els Jutjats, és la pitjor de les sortides possibles per aquest edifici, no sols perquè significarà hipotecar-lo per molts anys (tots sabem que serien molts més que quatre), ni tampoc perquè s’hauria de tornar a reformar desfent el que ni s’ha estrenat, sinó pel que suposa el propi Jutjat al centre històric. Un jutjat és un edifici que obliga a desplaçar-se sigui on sigui, i per tant, la seva ubicació és indiferent mentre estigui a prop del nucli urbà. Un jutjat incrementarà, per tant, el pas de vehicles al centre -sobretot els policials- quan s’ha treballat durant anys per una Ciutadella peatonal. A més, hi haurà ocasions de judicis on imperarà l’espectacle i escarni públic. I convertirà allò íntim en popular. Veure gent emmanillada o detinguda pel centre no és agradable ni convenient per una zona comercial i de passeig. Així a un jutjat s’hi ha de poder accedir en vehicle i estar ben comunicat. Un edifici alternatiu que sembla molt més apropiat i que està en boca de molts al carrer, seria el de l’antiga Estació Marítima. Aquest resulta molt difícil donar-li un ús diferent al que tenia, perquè no esdevé lloc de pas, i és, per tant, molt discret. A més, està ben comunicat, amb aparcaments de sobra i mitjançant pladur es podria convertir fàcilment en uns jutjats còmodes i funcionals.

Tenim, idò, el convenciment que posar els jutjats a Can Saura té una greu conseqüència pràctica i sobretot anticomercial. Quan a l’ús cultural del Palau Saura tampoc s’ha de vestir tot en un any. S’ha de començar a poc a poc, malgrat sigui únicament cobrant un euro simbòlic per veure l’edifici gairebé buit als turistes si fa falta; fent un concurs públic per posar un bar als baixos aprofitant el pati com a terrassa, posant una zona de informació turística municipal, o aprofitant exposicions ja desenvolupades com la de Sant Joan amb un vídeo interactiu (que ja existeix); o una sala de fotografies antigues de Ciutadella, per posar alguns exemples factibles.

La majoria de la ciutadania és el que espera, no sols de l’Ajuntament, sinó del nostre poble. No ho hem de desaprofitar, ni, menys encara, hipotecar-ho. Estem a les portes de les eleccions i l’Equip de govern actual hauria d’esperar aquests pocs mesos que queden a prendre la seva decisió fins què tornin a ser escollits, si açò és el que vol la majoria del poble.
Junta Directiva de Ciutadella Antiga | 26/09/2014

Futur del Palau Saura » Cartas del lector » Opinión » Menorca.info – Es diari.

El Ayuntamiento propuso cerrar el Bastió de sa Font y trasladar el museo a Can Saura » Local » Menorca » Menorca.info – Es diari

El Ayuntamiento propuso cerrar el Bastió de sa Font y trasladar el museo a Can Saura

Es una de las medidas contempladas para dotar de uso cultural el edificio, según reconoce en un informe que sostiene que sería viable

Francesc Febrer | 24/09/2014

420

El informe sostiene que convertir Can Saura en el centro cultural «de referencia» de Ciutadella sería viable con la adopción de diversas medidas

17-10-2013 | Josep Bagur Gomila

El equipo de gobierno del Ayuntamiento de Ciutadella sostuvo que era viable dotar Can Saura de un uso cultural, y para ello, una de las medidas que proponía era el de cerrar el museo municipal del Bastió de Sa Font y trasladar su exposición.

Así consta en el borrador del anteproyecto sobre el equipamiento cultural de Can Saura y su estudio de viabilidad, firmado por el director del área de Cultura, Josep Marquès. El documento, entregado el pasado mes de junio por el entonces alcalde, José María de Sintas, a los partidos de la oposición, contempla además reconvertir el Bastió en un local de ensayo para grupos y menciona ya que «hemos recibido una oferta».

Esto significaría un «ahorro en costes de personal, gasto energético y limpieza», aunque no se especifica si la plantilla del Bastió pasaría a Can Saura.

Este último edificio tendría que estar destinado a convertirse en «el equipamiento cultural de referencia de Ciutadella» y «principal centro difusor de los actos culturales de la ciudad, e impulsor de llos tanto para los menorquines, que conocen el centro, como de los visitantes que deberán visitarlo, casi de forma obligada, si quieren conocer la historia de la ciudad». Para ello, se propone que Can Saura acoja tres exposiciones: «Coneix Ciutadella», sobre la realdiad histórico-cultural de la ciudad; otra con los restos de las cuevas de Es Càrritx y Es Mussol para explicar la prehistoria de la Isla; y otra sobre las fiestas de Sant Joan. Para la visita individual de una de ellas se propone un precio de 2 euros y 4 para una entrada combinada. Otro espacio expositivo, El Roser, estaría  destinado según este documento a muestras temporales, y por el que se cobrarían 2 euros por la entrada.

vía El Ayuntamiento propuso cerrar el Bastió de sa Font y trasladar el museo a Can Saura » Local » Menorca » Menorca.info – Es diari.

La nostra versió de Can Saura (comunicat oficial)

Destacades

Des de MAC (Moviment Actiu Ciutadellenc) volem manifestar el nostre desacord amb la decisió de traslladar els jutjats de Ciutadella a l’edifici Saura Miret. Ens dol profundament que l’Ajuntament s’omplís la boca de falses promeses i ens hagi ocultat les seves intencions reals, han jugat amb la nostra bona voluntat i ara toca contar la nostra versió.

Fa aproximadament un any vam encetar un debat ciutadà a la Casa de Cultura de Ciutadella per a discutir la història i el futur funcional del Palau de Can Saura, ubicat al nucli antic del poble. Des de MAC volíem reivindicar que l’Ajuntament de Ciutadella explicités el compromís de donar un ús cultural a l’edifici, tal i com estava planificat: un museu, espais de reunió associativa, una sala d’actes pública, un pati per a recitals i concerts d’estiu, entre d’altres. Arrel d’aquest, es va generar tot un debat a l’esfera pública, als mitjans de comunicació locals i a les xarxes socials. Posteriorment es van convocar dues trobades del que vam anomenar “Plataforma Can Saura Cultural”: una nova formació participativa amb representació dels partits polítics, associacions i ciutadans que pretenien defensar l’ús cultural de Can Saura. Gràcies a la pressió de la Plataforma engegada per MAC i la intervenció clau de l’associació Martí i Bella dins l’Ajuntament, el passat octubre seria creada una subcomissió oficial amb l’objectiu d’iniciar un grup de treball per a realitzar un estudi de viabilitat que demostrés que l’ús cultural de Can Saura en aquests temps de debilitat econòmica era possible.

La pressió semblà haver fet efecte; tot estava preparat perquè es comencés a fer feina per mirar de donar forma a un centre autosuficient. El temps va anar passant i ningú va encarregar-se de convocar la subcomissió que s’havia creat per fer un Can Saura Cultural. A finals de febrer, l’Ajuntament rebé el final d’obra i, oficialment, l’edifici s’hauria pogut posar en funcionament. Des de MAC pensàvem que la millor manera de pressionar l’Ajuntament era organitzar una jornada de portes obertes i omplir Can Saura de cultura. La grata sorpresa va arribar quan fou el propi Ajuntament qui ens va comunicar que tenien les mateixes intencions. MAC, òbviament, va col·laborar amb l’administració local per realitzar la jornada de portes obertes, dissabte dia 8 de març de 2014. La gran afluència de gent que hi va assistir es convertí en testimoni de les possibilitats que l’edifici podia oferir i van viure llavors la màgia d’un espai ple d’activitats culturals. Aquell dia el discurs institucional fou nul, ningú es va pronunciar sobre el futur de l’edifici, es van dedicar exclusivament a penjar-se medalles per haver inaugurat el palau amb un concepte de cultura més proper a “la decoració per un sol dia” i sense un projecte al darrere.

La setmana següent van aparèixer dues cartes al diari (una de MAC i una altra d’una membre de l’associació a títol personal) on criticàvem a l’Ajuntament del PP per la seva falta de gestió i planificació sobre Can Saura. Açò els va doldre i, per resoldre-ho, ens van convocar a una reunió per demanar-nos silenci. N’Auxiliadora Pons, regidora de cultura, ens va dir que era millor no fer empipar la gent de dalt la sala (perquè se’ns podrien girar definitivament en contra) i deixar-los treballar tranquils, arribant a insinuar que seria convenient treure alguna d’aquestes cartes de la nostra pàgina web (moviment.info/mac). També, ens va assegurar que es posarien a fer feina imminentment per estudiar la viabilitat d’un ús cultural per a l’edifici, però que necessitaven treballar sense pressions i ens exigien una treva. MAC va acotar cap i ens vam disposar a esperar sense obrir boca, com uns bons al·lots.

Sembla ser que a principis de juny un estudi inicial sobre la viabilitat de l’ús cultural va quedar enllestit i fou enviat als partits de l’oposició (PSOE, PSM i UPCM) perquè el revisessin. L’Ajuntament no va tenir en compte la nostra implicació i en cap moment ens van comunicar que s’hagués realitzat cap estudi. Per sort, aquell mateix mes vam rebre el projecte de mans de l’oposició. Ningú va convocar la subcomissió de Can Saura Cultural per debatre l’estudi de viabilitat i engegar-lo, en cas que fos factible. Ni el PP ni l’oposició es van asseure per xerrar-ne, l’estudi estava fet però el palau seguia tancat.

Des de MAC vam intentar diverses vegades reunir-nos amb n’Auxiliadora Pons i el seu equip per saber què pensaven fer amb Can Saura, però va ser impossible poder concretar una cita per xerrar del tema, malgrat haver-l’hi insistit presencialment. Tan just la vam poder veure en un parell de reunions convocades per tractar la situació del teatre des Born, però el tema de Can Saura no es podia tocar. Per tal de pressionar a l’Ajuntament, vam sol·licitar fer un acte del Festival poètic Versemblants al mateix pati del Palau, però no va ser possible, no podíem emprar ni el pati ni l’edifici. Estava tancat i no s’hi podia fer res. Per què? Perquè no.

A finals de la setmana passada va sortir al diari una notícia d’escasses vint línies que ens faria assabentar de la cessió de Can Saura al Ministeri de Justícia per tal d’albergar els jutjats de Ciutadella durant els propers quatre anys, a canvi d’un sucós lloguer. Aquesta és una trista notícia per MAC i per les altres entitats culturals, però encara més per un poble mancat d’infraestructures culturals.

En cap moment s’ha convocat la subcomissió Can Saura Cultural, ni s’ha reunit ningú per discutir sobre l’estudi de viabilitat, han pres una decisió precipitada i arbitrària, per l’apatia que els suposa haver d’encarar el tema . És obvi que un pacte d’aquesta calibrada entre l’administració local i la central no és cosa de dos dies , requereix llargues jornades de negociació que s’han fet a les esquenes d’una altra realitat popular que demanda l’ús cultural; i encara més, se’ns ha mentit (literalment) a l’exigir novetats sobre el tema, obtenint respostes esquives o silenci. Ni Ajuntament ni oposició han volgut amb prou fermesa treballar perquè la viabilitat econòmica de l’edifici fos una realitat, ningú ha mogut un dit per dur a terme el projecte cultural, ha resultat molt més còmode cedir l’edifici i feina llevada d’enmig. Està clar que les entitats culturals hem badat, confiats en paraules efímeres. Els regidors del nostro ajuntament, tan govern com oposició, seran més o manco competents, fet que no entrarem a discutir, però el que els hem d’exigir és més compromís i responsabilitat.

Des de MAC volem deixar clar que no som de dretes, ni d’esquerres, ni de centre; no volem que se’ns relacioni amb cap partit polític. Som els de baix, som el poble. Com a grup de ciutadans diversos estam compromesos i volem ajudar a construir un poble millor. Només demanam que no ens enganin ni s’aprofitin de noltros. Des de MAC no tenim cap intenció en malbaratar els doblers dels ciutadans, en tot moment vam deixar clar que noltros apostàvem per un centre cultural autosuficient i que podien comptar amb noltros per fer feina en aquesta direcció. Llàstima que els polítics d’aquest poble no hagin demostrat la seua intenció de treballar en aquesta direcció. Volem dir també que qualsevol ciutadà pot ser MAC perquè MAC som tots, fem feina en assemblea i a partir del consens, de forma altruista, sense ànim de lucre i pel bé comú. I com que som part implicada del poble, exigim uns polítics feiners i honrats, que és el mínim que es pot demanar. La transparència dalt la sala no hauria de ser avui una exigència sinó un fet.

Mentre l’acord amb el ministeri no sigui firmat, seguirem pressionant per aconseguir desfer tot aquest despropòsit. Exigim que es convoqui la subcomissió Can Saura Cultural per poder rebre les explicacions, en persona, de la gestió de l’edifici i per resoldre els nombrosos interrogants que se’ns plantegen als ciutadans. Un sucós lloguer pot fer callar moltes boques, però a MAC ja no ens silenciaran més.