Mercat d’intercanvi

CADA DARRER DISSABTE DE MES!!!!

d’11 a 14h.
a la Plaça de Roser de Ciutadella

Dur tot allò que ja no empris i canvia-ho per coses que necessitis!!!

Llibres, mobles, jocs i joguines, instruments musicals, material informàtic, material esportiu, eines, roba i complements, material per a nadons i infants, parament de la llar, electrodomèstics i aparells elèctrics, bijuteria, productes d’elaboració pròpia (melmelades, conserves, artesanies), menjar, plantes, llavors, material de jardineria.

També pots posar una llista d’altres coses que podries intercanviar però que no has dut al mercat perquè són molt grosses o perquè simplement no ho podies dur.

PENSA, CONSUMEIX AMB EL CAP!

T’HI ESPERAM!!!


Què és un mercat d’intercanvi?

Els mercats d’intercanvi són espais on poder intercanviar objectes encara útils que algú altre podria fer servir. Aquesta pràctica pretén fer-nos reflexionar sobre el consum responsable en un moment en que la societat està immersa en la cultura del “comprar, usar i tirar”.
És interessant participar-hi pel simple plaer d’intercanviar, defugint posar un valor als objectes a intercanviar. Es tracta d’una activitat lliure i oberta a tots els públics, especialment didàctica per als infants, on el més important és evitar que els objectes encara útils esdevinguin residus. Abans de llençar res pensem si convé guardar-ho per al proper mercat. Quan més objectes per intercanviar més possibilitats ens oferiran els mercats.
Intercanviar és fer realitat un comerç sense diners, recuperant una forma oblidada de mercat, com és el troc, amb molts avantatges ambientals, econòmics i socials.
Com funciona?

Porta qualsevol cosa en bon estat que no facis servir o que ja no et serveixi per poder-los intercanviar per d’altres que necessitis. Exposa el que vols intercanviar sobre una taula (normalment les posa l’entitat que ho organitza) i mira les taules de les altres persones per trobar allò que busques.
També pots posar una llista d’altres coses que podries intercanviar però que no has dut al mercat perquè són molt grosses o perquè simplement no.
Criteris:

– Cal recordar que és un espai per intercanviar, no pas un lloc per desfer-se d’objectes per llençar.
– No està permès comprar productes, només intercanviar o regalar.
– Allò que es porti ha d’estar tal i com t’agradaria rebre-ho: en bon estat. No s’acceptaran objectes malmesos, trencats o que atemptin contra la dignitat de les persones.
– Es tracta que l’intercanvi sorgeixi d’un acord entre dues o més persones.
– Els articles que es podran intercanviar són, entre d’altres:
Llibres, mobles, jocs i joguines, instruments musicals, material informàtic, material esportiu, eines, roba i complements, material per a nadons i infants, parament de la llar, electrodomèstics i aparella elèctrics, bijuteria, productes d’elaboració pròpia (melmelades, conserves, artesanies), menjar, plantes, llavors, material de jardineria.
Per què participar?

– Permet reflexionar sobre el sentit del consumisme i humanitzar les relacions econòmiques a través del troc.
– Potencia la reutilització de productes.
– Recupera un forma oblidada d’economia.
– Pretén disminuir el prejudici pejoratiu dels productes de segona mà.
Un exemple per tenir-ho més clar?

Na Maria ha duit roba qua ja no li serveix al mercat i la col·loca damunt d’una taula, ràpidament veu a la taula d’en Jordi unes sabates que li agraden i són del seu nombre, el convida a veure les prendes que ha duit ella per si n’hi ha colcuna que li agrada. En Jordi després d’una estona de mirar tot el que té na Maria es decideix per dues camisetes i una bufanda que li fan el pes. Amb un gran somriure es tanca el pacte i tots dos queden ben contents amb els seus canvis.



Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>